Denné inžinierske štúdium

 

Absolvent štúdia v druhom stupni si prehĺbi vedomosti z aplikovaných vedných disciplín zameraných na návrh a konštruovanie strojov a zariadení. V rámci štúdia inžinierskeho stupňa je venovaná pozornosť aj zariadeniam a technológiám, ktoré sa dnes využívajú pri vývoji a stavbe prototypov strojov a zariadení. Študent má možnosť na základe výberu z ponúkaných voliteľných predmetov doprofilovať svoje odborné zameranie. Znalosti z konštruovania, konštrukčných materiálov, metodiky konštruovania, inovácií, výpočtových a simulačných metód pre štrukturálnu a dynamickú analýzu a optimalizáciu konštrukčných častí a uzlov, založených hlavne na metóde konečných prvkov, sú dnes nevyhnutným základom pre úspešné uplatnenie sa konštruktérov a projektantov strojov a strojových zariadení na európskom trhu práce.

K znalostiam a schopnostiam absolventov tohoto študijného programu patrí i zvládnutie moderných metód počítačového modelovania, počítačového projektovania a konštruovania, ako aj experimentálnych metód v odbore. Okrem toho k nim patrí rutinné zvládnutie práce so systémami pre 3D konštruovanie a modelovanie, ako sú Creo, Catia a so systémami pre analýzu, simuláciu a optimalizáciu, so zameraním hlavne na systémy Ansys a Adams, prípadne Opti Struct. Prakticky sa naučia používať technológie pre Rapid Prototyping a Reverse Engineering pre oblasť vývoja a inovácií strojov a zariadení.

Svoje odborné znalosti a zručnosti študenti preukážu najmä pri riešení semestrálnych projektov a diplomovej práce. Študijný program končí štátnou skúškou a obhajobou diplomovej práce.

Absolventi získajú znalosti o konštrukcii, projektovaní a skúšaní strojov a zariadení v obecnom zmysle slova. V rámci štúdia študenti získavajú teoreticko-metodologický odborný základ a praktické skúsenosti, nevyhnutné k riešeniu širokého okruhu problémov súvisiacich s navrhovaním, projektovaním a konštruovaním strojov a zariadení.

Absolventi štúdia sa v praxi uplatnia hlavne v oblasti výskumu a vývoja, v oblasti navrhovania, projektovania a konštruovania strojov a zariadení báze sofistikovaných metód a postupov.

 

© 2022 Strojnícka fakulta. Všetky práva vyhradené.