Denné inžinierske štúdium

 

Absolventi inžinierskeho štúdia študijného programu Vozidlá a motory sú schopní analyzovať, navrhovať, konštruovať, prevádzkovať a udržiavať rozsiahle technické systémy dopravných prostriedkov najmä v oblasti vozidiel a ich pohonných podsystémov. Sú schopní používať riešenia s vysokou mierou tvorivosti, komplexnosti, samostatnosti a zodpovednosti. Majú prehĺbené vedomosti v oblasti základných teoretických disciplín strojárstva (inžinierska matematika, mechanika vozidiel, pružnosť a plasticita) ako aj v oblasti konštrukcie a projektovania vozidiel a ich subsystémov. Majú všeobecný prehľad o strojárskej výrobe a jej riadení, odborné poznatky z oblasti teórie vozidiel cestných aj koľajových a spaľovacích motorov. Ich vzdelanie dopĺňa náuka o prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, technických prostriedkoch kombinovaných prepráv, technológiách údržby, ale voliteľne aj o lietadlových pohonných jednotkách.

Prehĺbené a rozšírené znalosti teoretických a odborných predmetov, umožňujú absolventovi inžinierskeho stupňa študijného programu Vozidlá a motory nachádzať a prezentovať vlastné riešenia problémov pri výskume, vývoji, projektovaní a konštruovaní dopravných prostriedkov, najmä vozidiel a ich systémov. Absolventi tvorivo aplikujú získané poznatky v praxi, kriticky analyzujú a aplikujú celú paletu konceptov, princípov a praktík odboru v kontexte voľne definovaných problémov, pričom preukazujú efektívne rozhodovanie v súvislosti s výberom a použitím metód, techník a prostriedkov. Vedia zavádzať zložité technické riešenia, používať moderné metódy a prostriedky pri riešení problémov. Absolventi 2. stupňa štúdia študijného programu Vozidlá a motory dokážu pracovať efektívne ako jednotlivci, ako členovia alebo vedúci tímu, spolupracovať s nadriadenými zložkami, neustále si zvyšovať kvalifikáciu vrátane rozvoja technicko-manažérskych schopností, udržiavať kontakt s najnovším vývojom vo svojej disciplíne, riadiť sa primeranými praktikami v súlade s predpismi a profesionálnym, právnym a etickým rámcom odboru.

Absolvent je schopný navrhovať a konštrukčne riešiť časti dopravných prostriedkov a ich subsystémov s využitím moderných počítačom podporovaných technológií vlastných modernej konštrukcii. Je schopný uplatniť sa v prevádzke dopravných prostriedkov, najmä koľajových vozidiel, cestných vozidiel, spaľovacích motorov, hydraulických a pneumatických strojov a zariadení, pri ich diagnostike, údržbe a opravách. Absolvent spĺňa podmienky na zvyšovanie vzdelania v treťom stupni štúdia – doktorandskom, najmä v študijnom programe „Koľajové vozidlá“.

 

© 2024 Strojnícka fakulta. Všetky práva vyhradené.