Slávnostná vedecká rada Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline

 

     Dňa 20. 9. 2023 sa konala pri príležitosti 70. výročia vzniku Žilinskej univerzity v Žiline Slávnostná vedecká rada Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline.

     "Ak sa chce stať človek človekom, musí sa vzdelávať." povedal Ján Amos Komenský. História Strojníckej fakulty sa píše od r. 1953 - t. j. 70 rokov. Je to málo alebo veľa? 70. rokov v živote človeka znamená čas na rekapituláciu a hodnotenie. 70. výročie vzniku Strojníckej fakulty poskytlo účastníkom príležitosť na zamyslenie sa o minulosti, o prítomnosti, ktorú prežívame a o budúcnosti. Zároveň je to okamih, keď je dobrým zvykom osláviť dosiahnuté úspechy.

     Slávnostná vedecká rada sa konala v priestoroch Estrádnej haly Domu Odborov. Slávnosť otvoril prípitkom dekan fakulty prof. Dr. Ing. Milan Sága. S hrdosťou a vďakou vyzdvihol významné výsledky SjF v rámci základného a aplikovaného výskumu, ktoré priniesli fakulte prvé miesto v rámci nezávislého hodnotenia vedeckej činnosti VER 2022 medzi strojníckymi a materiálovotechnologickými fakultami na Slovensku. Poďakoval všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli a prispievajú k rozvoju Strojníckej fakulty, stotožnili sa s jej cieľmi, budovali a budujú tradíciu technického vzdelávania na Slovensku.

     Zároveň bolo na slávnostnej vedeckej rade pamätnými medailami k 70. výročiu vzniku Žilinskej univerzity v Žiline a Strojníckej fakulty UNIZA ocenených 74 významných osobností a partnerov fakulty a jej katedier, spolupracujúcich firiem a inštitúcií. Aktívna spolupráca firiem s akademickým prostredím je pre Strojnícku fakultu dôležitá, poskytuje možnosť fakulte skvalitniť poskytované vzdelanie priamym prepojením s praxou, študentom možnosť nabrať praktické skúsenosti, dostať sa do kontaktu s budúcimi potenciálnymi zamestnávateľmi, podnikom príležitosť vychovať si nové talenty a využiť výskumno-vývojové kapacity fakulty pre riešenie svojich praktických problémov.

 

 

© 2024 Strojnícka fakulta. Všetky práva vyhradené.